Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Συλλογές νομισμάτων για αρχάριους - Κανόνες

ΑΛΟΙΦΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ GLANOL

Glanol Metal Polish Αλοιφή Καθαρισμού Μετάλλων - Κάντε τα παλιά νομίσματά σας και πάλι καινούργια.

αλοιφή γυαλιστική νομισμάτων glanol

Γερμανικό Προϊόν Glanol Metal Polish Γυαλιστικό Μετάλλων Glanol Metal Polish Γυαλιστικό Μετάλλων Το Glanol Metal Polish είναι ένα μοναδικό μη τραχύ στιλβωτικό που χαρίζει σε όλα τα μέταλλα χωρίς βαφή (ανοξείδωτο ατσάλι, χρώμιο , ασήμι , ορείχαλκο , χαλκό , μπρούντζο , κασσίτερο , αλουμίνιο) μια αστραφτερή γυαλάδα. Η ειδική φόρμουλα σχηματίζει ένα προστατευτικό φίλμ που απωθεί το νερό και προστατεύει από την σκουριά. Οι ακαθαρσίες απομακρύνονται απαλά και οι επιφάνειες προστατεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εφαρμογή προιόντος: Αλείφετε ομοιόμορφα με μαλακό πανί η βαμβάκι στην μεταλλική επιφάνεια. Στιλβώνετε δυνατά μέχρι να γυαλίσει με με ένα μαλακό πανί ή βαμβάκι. Χρησιμοποιείται και σε υγρές επιφάνειες ΔΕΝ ΕΝΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ : για βαμμένα σατινέ μέταλλα ή ανοδιωμένο αλουμίνιο. Σε περίπτωση αμφιβολίας δοκιμάστε σε μη εμφανές σημείο.

 νόμισμα πριν και μετά το γυάλισμα με την αλοιφήχρυσή λίρα

Ιδανικό και αποτελεσματικό για τον καθαρισμό παλαιών νομισμάτων. Απαραίτητο αξεσουάρ ενός συλλέκτη. Απομακρύνει με ευκολία τις βρομιές πάνω από την επιφάνεια όλων των νομισμάτων και τα επαναφέρει στην αρχική τους μορφή. Δεν καταστρέφει και δεν αλλοιώνει την όψη ενός νομίσματος, αντίθετα δημιουργεί ένα προστατευτικό στρώμα. Χρησιμοποιείται από συλλέκτες σε όλον τον κόσμο. Glanol Metal Polish Γυαλιστικό Μετάλλων Glanol Metal Polish Γυαλιστικό Μετάλλων


Συλλογές νομισμάτων για αρχάριους - Κανόνες

Ένα ιδιαίτερο δέσιμο έχει ο συλλέκτης με τα πρώτα του αποκτήματα. Όσο μεγάλη κι αν γίνει η συλλογή, όσο σημαντική και όσα μηδενικά και να έχει αποκτήσει η αποτίμησή της, την αίσθηση από την ψηλάφηση των πρώτων αντικείμενων την θυμάται σαν άγγιγμα με μαγικό ραβδί.

 συλλογή νομισμάτων

 Μέσα σε ένα κιβώτιο στην παλιά αποθήκη μας βρήκα μια κάσα με κέρματα που μάζευαν από παλιά ο παππούς, η γιαγιά, ο πατέρας και οι θείοι μου. Μέσα είχε επίσης παλιά κέρματα ελλήνικής εποχής και 17 χρυσές αγγλικές λίρες. Είχε δυο πεντόλιρα, τούρκικα χρυσά νομίσματα με Αράβικη γραφή. Το πιο εντυπωσιακά ήταν τα ελληνικά χρυσά νομίσματα που ήταν μεγάλης αξίας. Βέβαια υπήρχαν και πολλά νομίσματα διαφόρων χρονολογιών όπως: πολλά μασούρια με ασημένια 30δραχμα του βασιλιά Πάυλου, τα τέσσερα μασούρια με τους 5 βασιλιάδες είχαν χρονολογίες από το 1863 έως το 1963 και 162 ασημένια νομίσματα με τον βασιλιά Κωνσταντίνο και την Άννα Μαρία. Είχε επίσης τρύπιες πεντάρες και δεκάρες, το πενηντάλεπτο, τη δραχμή και το δίδραχμο με το πορτρέτο του Παύλου στην εμπρόσθια όψη και τον θυρεό του βασιλείου της Ελλάδας με τους Ηρακλειδείς στην πίσω.


Στο ίδιο σημείο υπήρχαν αιγυπτιακά κέρματα με αραβική γραφή, ευρωπαϊκά και ορισμένα ασημένια δολάρια από κάποιες πολιτείες την Αμερικής Ένα πράγμα που μου έκανε εντύπωση ήταν το ότι τα νομίσματα είχαν τις ίδιες παραστάσεις, ενώ διέφεραν στην αναγραφή της αξίας και το μέγεθος. Κάτι που δεν συνέβαινε με την πρώτη σειρά νομισμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας που κυκλοφορούσαν εκείνη την εποχή. Εντύπωση όμως μου έκανε η παράταξη των τριών νομισμάτων που η κλίμακα τους μεγάλωνε μαζί με την αξία. Ρώτησα αν υπήρχαν και άλλα νομίσματα της σειράς και έμαθα ότι υπήρχε πεντάδραχμο, δεκάδραχμο και εικοσάδραχμο. Όταν άρχισα να θέλω να αποκτήσω όλα τα νομίσματα της σειράς, ήταν η στιγμή που ορίζω ως ντεμπούτο μου σαν συλλέκτης.

Σχετικές απορίες που ακούγονται συχνά είναι οι παρακάτω:

Μπορώ να έχω στην κατοχή μου νομίσματα; Μια δραχμή έχει αξία; Βρήκα ελληνικά νομίσματα από την εποχή της δικτατορίας Γιατί οι φοίνικες έχουν αξία; Ποιο ήταν το πρώτο νόμισμα της Ελλάδας; Πρέπει να γνωρίζω ιστορία για τα νομίσματα της χώρας μου; Σπάνια νομίσματα Καποδίστριας Πολλοί έχουμε ελληνικά νομίσματα. Πως τα διατηρούμε; Ερωτήσεις απαντήσεις στο βιβλίο που θα κυκλοφορήσει.

 10 δραχμές 1930

H δραχµή ως νοµισµατική µονάδα του σύγχρονου Ελληνικού κράτους καθιερώθηκε για πρώτη φορά κατά την περίοδο αντιβασιλείας του Όθωνα µε το Βασιλικό διάταγµα της 8ης Φεβρουαρίου 1833 αντικαθιστώντας τον φοίνικα, νόµ σµα που προσπάθησε να καθιερώσει ο Ιωάννης Καποδίστριας το 1828. Από τότε και αδιάλειπτα µέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2002, η δραχµή ήταν νοµισµατική µονάδα του Ελληνικού κράτους. Βέβαια η δραχµή δεν γεννήθηκε για πρώτη φορά το 1833. Αποτέλεσε για αιώνες νόµισµα του νοµισµατικού συστήµατος του αρχαίου ελληνικού κόσµου αφού αρκετές πόλεις - κράτη εξέδωσαν νοµίσµατα µε το όνοµα αυτό µε πιο γνωστά το αργυρό δίδραχµο του Φείδωνα ή το Αθηναϊκό τετράδραχµο. Άρα η καθιέρωση της δραχµής το 1833 αποτελεί αν όχι αναβίωση του ξεχασµένου µέχρι τότε νοµίσµατος, τότε είναι ακόµα µια προσπάθεια της ελληνικής πολιτείας να συνδέσει το νεοσύστατο ελληνικό κράτος µε τον αρχαίο ελληνικό πολιτισµό. Από την εποχή αυτή και έπειτα, όλοι οι συλλέκτες μπορούν να έχουν νομίσματα στην κατοχή τους.

 20 δραχμές 1930

 

Οι αρετές του συλλέκτη

Πρώτη και σημαντικότερη είναι η γνώση. Δεν νοείται συλλέκτης νομισμάτων που να μην γνωρίζει την πολιτική και οικονομική κατάσταση που επικρατούσε στις χώρες που έκοβαν τα κέρματα που συλλέγει. Επίσης, ο συλλέκτης πρέπει να έχει έμφυτη παρατηρητικότητα. Κι αυτό γιατί σε αυτές τις μικρές μεταλλικές επιφάνειες, μικρές διαφορές ανεβάζουν σε πολλαπλάσια ποσά την χρηματιστηριακή αξία του κέρματος. Αρχικά, η ημερομηνία: Η οθωνική δραχμή του 1833 μπορεί να στοιχίζει πάνω κάτω σε μέτρια προς κακή κατάσταση 100 ευρώ. Αν η ημερομηνία γίνει 1847, η τιμή της ξεκινά από 2.500 ευρώ για να φτάσει ανάλογα το πώς διατηρείται το κέρμα τις 16.000. Όμως και στις ίδιες ημερομηνίες υπάρχουν διαφορές: Για παράδειγμα ένα πεντάδραχμο του Όθωνα με μία μικρή κουκουβάγια (σύμβολο του Αθηναϊκού νομισματοκοπείου) δίπλα στην ημερομηνία κοπής στοιχίζει δεκάδες φορές περισσότερο από το «αδελφό» του νόμισμα ίδιας χρονιάς. Μία παρόμοια περίπτωση είναι ο επιπλέον φλόκος στο καράβι που εικονίζεται στο πίσω μέρος της δραχμής με τον Κωνσταντίνο Κανάρη, κοπής 1976, που κάνει το συγκεκριμένο νόμισμα από λίγα λεπτά του ευρώ σε κανονικές συνθήκες να φτάνει τα 1.500 ευρώ. Επιπλέον ο συλλέκτης αποκτά αισθητικά κριτήρια στο να έχει τη δυνατότητα να διακρίνει ένα κίβδηλο ή κακέκτυπο νόμισμα. Οι δουλείες των κιβδηλοποιών δεν είναι τέλειες και εκεί ένα εξοικειωμένο μάτι μπορεί να διακρίνει π.χ. στην χρυσή λίρα αν ο κυματισμός της ουράς του αλόγου που ιππεύει ο άγιος Γεώργιος ή τα πετράδια του διαδήματος της βασίλισσας Βικτώριας προέρχονται από την πραγματική μήτρα. Ακόμα, μαθαίνει και γνωρίζει το ειδικό βάρος αλλά και τις ιδιότητες των μετάλλων. Το ασήμι, για παράδειγμα, έχει διαφορετικό ήχο, βάρος και χρώμα από τα υπόλοιπα «λευκά» μέταλλα. Τέλος, γνωρίζει την πορεία της οικονομίας σε βάθος χρόνου από την ονομαστική αξία του κέρματος. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα η δραχμή μέχρι και το 1911 ήταν ασημένια, βάρους 5 γραμμαρίων, ενώ από το 1926 μέχρι και το 1973, από χαλκό και νικέλιο. Η τελευταία έκδοση της το 2000 ήταν χάλκινη, βάρους μόλις 2,75 γραμμαρίων. Όλες οι παραπάνω αλλαγές έχουν αντίκτυπο στην αγοραστική δυνατότητα.



Το «χρηματιστήριο» των συλλεκτών

 

 

ασημένιο νόμισμα


Ποιοι παράγοντες όμως είναι αυτοί που καθορίζουν την αξία ενός νομίσματος; Ο πρώτος είναι η σπανιότητα, που προκύπτει από την ποσότητα των παρόμοιων νομισμάτων που έχουν κοπεί τη συγκεκριμένη χρονιά. Όσο μικρότερος είναι ο αριθμός της κοπής, δηλαδή το τιράζ, τόσο η αξία του νομίσματος αυξάνεται. Για παράδειγμα, το πρώτο νεοελληνικό ασημένιο νόμισμα που κόπηκε από τον Κυβερνήτη Καποδίστρια ήταν ο Φοίνικας. Οι πληροφορίες θέλουν να έχουν κοπεί στο νομισματοκοπείο της Αίγινας 11.000 Φοίνικες. Σήμερα η τιμή του σε καλή κατάσταση αγγίζει τα 3000 ευρώ. Nokta Garrett Έναν αιώνα αργότερα το αναμνηστικό χρυσό εικοσάδραχμο του δημοψηφίσματος που επανάφερε τον Γεώργιο Β΄ στον θρόνο το 1935 τιμολογείται 11.000 ευρώ. Ο λόγος είναι ότι το ασημένιο νόμισμα, που ποτέ δεν κυκλοφόρησε επίσημα, κόπηκε μόνο σε 200 αντίτυπα. Υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, κάποιες φορές νομίσματα με μεγάλο τιράζ να έχουν μεγάλη τιμή. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι συγκεντρώθηκαν και ξαναλιώθηκαν για διάφορους λόγους. Ένα ελληνικό παράδειγμα είναι το κέρμα των 50 λεπτών που παραγγέλθηκε σε νομισματοκοπεία του Ηνωμένου Βασιλείου το 1921 και θεωρητικά είχε τιράζ 2.500.000. Η κακή οικονομική κατάσταση και ο πληθωρισμός που ακολούθησε αμέσως μετά την Μικρασιατική Καταστροφή. Είχε ως αποτέλεσμα η ονομαστική αξία του κέρματος να είναι μικρότερη από την μεταλλική του αξία. Έτσι, ήταν πιθανό κάποιοι να συγκέντρωναν τα πενηνταράκια για να τα πουλήσουν ως μέταλλο, με κέρδος. Έτσι η παρτίδα ξαναπήγε στο χυτήριο και σώθηκαν μερικά είτε από τους υπάλληλους του νομισματοκοπείου ή από κάποιους που είχαν μερικά δείγματα στα χέρια τους. Σήμερα η συλλεκτική αξία τού κέρματος βάση καταλόγου φτάνει τα 17.000 ευρώ.



 ανιχνευτής μετάλλων velox one garrett gti 2500 at pro ανιχνευτής με δώρα


 Σημαντικός παράγοντας είναι η κατάσταση του κέρματος, δηλαδή πόσο φθαρμένες είναι οι φιγούρες και τα γράμματά του. Συνήθως, όσο παλαιότερο είναι ένα κέρμα, τόσο εκτοξεύεται η αξία του, αν βρεθεί σε κατάσταση κοντινή με αυτή τη του νομισματοκοπείου. Μία δραχμή του Παύλου κοπής




βασιλικό νόμισμα


1959, που σε καλάθι στο Μοναστηράκι, ταλαιπωρημένη από τον χρόνο, μπορεί και να στοιχίζει 50 λεπτά του ευρώ, ενώ σε ακυκλοφόρητη κατάσταση ξεπερνάει τα 200 ευρώ. Για καθαρά συλλεκτικούς λόγους τα νομισματοκοπεία σε κάθε νέα σειρά που κυκλοφορούν κόβουν και επιμελημένες κοπές. Αυτές έχουν μικρό τιράζ και μεγαλύτερη αξία από τα αντίστοιχα νομίσματα που κυκλοφόρησαν χέρι-χέρι. Στην Ελλάδα, η πρώτη τέτοιου τύπου σειρά κυκλοφόρησε το 1965 με αφορμή τον θάνατο του βασιλιά Παύλου. Από την Μεταπολίτευση μέχρι και σήμερα κάθε νέα σειρά από το ελληνικό νομισματοκοπείο διανεμόταν στους συλλέκτες σε ειδική κασετίνα. Επίσης, κατά συχνά χρονικά διαστήματα, με αφορμή γεγονότα και επετείους κυκλοφορούν αναμνηστικές σειρές, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις είναι από πολύτιμα μέταλλα όπως τα κέρματα που κόπηκαν με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Αν βρίσκονται στα χέρια κάποιου νομίσματα και πιστεύετε ότι μπορεί να είναι ιδιαίτερης αξίας, μπορεί να συμβουλευτεί τους κατάλογους νομισμάτων για τις συλλεκτικές τιμές. Τώρα, αν θελήσει κάποιος να πιστοποιήσει την κατάσταση των κερμάτων που έχει στην κατοχή του, υπάρχουν ειδικοί οργανισμοί, στους οποίους ο ενδιαφερόμενος μπορεί να παραδώσει τα νομίσματά του και οι εμπειρογνώμονες να το κατηγοριοποιήσουν στην ομάδα που ανήκει βάση μία αποδεκτή κλίμακα σε όλο τον κόσμο.



 χρυσό νόμισμα 20 δραχμές


Στο χρηματιστήριο των νομισμάτων ισχύει αυτή την περίοδο ό,τι και στην αγορά της τέχνης: Σε νομίσματα και σειρές μεσαίας και χαμηλής αξίας, οι τιμές συμπιέζονται προς τα κάτω. Στα νομίσματα, όμως, σημαντικό ρόλο παίζει και ένας άλλος παράγοντας, η τιμή του μετάλλου. Η άνοδος των τιμών του χρυσού και του αργυρού εκτόξευσε τις τιμές κερμάτων μεγάλου τιράζ,. Το μεγαλύτερο μέρος της αξίας τους οφειλόταν στην περιεκτικότητα τους σε πολύτιμα μέταλλα. Για παράδειγμα οι χρυσές αγγλικές λίρες που κάθε χρονιά, την περίοδο που η Αγγλία ήταν αυτοκρατορία, έκοβαν τα νομισματοκοπεία κατά εκατομμύρια: Η συλλεκτική τους αξία αν ήταν νομίσματα από χαλκό θα ήταν ελάχιστη, αλλά η άνοδος του χρυσού σχεδόν τριπλασίασε την τιμή τους μέσα σε μία πενταετία. Τον μεγαλύτερο αριθμό κοπής χρυσού ελληνικού νομίσματος στην χώρα μας έχει το 20δραχμο του 1884 με μισό εκατομμύριο αντίτυπα. Μπορεί να μην είναι δυσεύρετο αλλά η ποσότητα που υπάρχει στην αγορά δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να αποθησαυρίζεται για τη μεταλλική του αξία.






Στο κατάστημά μας και στην ιστοσελίδα μας (www.metal-detectors.gr) μπορείτε να βρείτε ανιχνευτές μετάλλων, ραβδοσκοπικά μηχανήματα, παλμικοί ανιχνευτές, γεωραντάρ, ηλεκτρονικά ραβδοσκοπικά μηχανήματα. Βέργες ραβδοσκοπία, ανιχνευτές ασφαλείας, ανιχνευτές χρυσού, βιβλία σκαλιστά σημάδια, λύσεις με ανιχνευτές μετάλλων,. Βιομηχανικοί ανιχνευτές, ανιχνευτές καλωδίων, ανιχνευτές αποστάσεως, ενοικιάσεις μηχανημάτων στις καλύτερες τιμές στην Ελληνική αγορά. Ανιχνευτές καθρέπτες ελέγχου οχημάτων, μπαταρίες, σάκους, αξεσουάρ, πηνία, μαγνητικές πύλες ανίχνευσης σε μεγάλη ποικιλία που δε διαθέτει άλλο κατάστημα σε Ελλάδα και Ευρώπη- και κυρίως ετοιμοπαράδοτα. Διαθέτουμε μεγάλη γνώση και έχουμε ποικιλία σε εξοπλισμό ανεύρεσης φυσικού χρυσού. Από πιάτα έως εξοπλισμό για ολόκληρο εργοστάσιο. Διαθέτουμε κάμερες θαλάσσης για ναυάγια με ευκρίνεια σε μεγάλα βάθη αλμυρού και γλυκού νερού, επαγγελματικά συστήματα υποβρύχιας εξερεύνησης. Στέλνουμε σε Ελλάδα και Κύπρο Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσός, Πάφος. Λαμία, Εύβοια, Καστοριά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κρήτη, Αθήνα, Κόρινθος. Τρίπολη, Καλαμάτα, Διδυμότειχο, Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Αγρίνιο, Γρεβενά, Ρόδος, Κέρκυρα, Θάσος, Λάρισα, Βόλος. Λειβαδιά, Καλαμπάκα, Φάρσαλα, Φλώρινα, Κοζάνη, Βέροια, Γιαννιτσά, Αριδαία, Έδεσσα, Λαγκαδάς, Καβάλα, Ξάνθη.


 μία δραχμή 1926


Υπάρχουν, ωστόσο, και τα «κοινά» μεταπολεμικά αργυρά νομίσματα, το 20δραχμο (20 εκατομμύρια αντίτυπα) και τα δυο 30δραχμα (7 εκατομμύρια συνολικά). Που η τιμή τους έχει ανέβει αισθητά με το σκαρφάλωμα του αργυρού σε επίπεδα πάνω από 800 ευρώ το κιλό. Σε «ειδικές» περιπτώσεις νομισμάτων, τα εξαιρετικά σπάνια που οι κάτοχοι τους είναι μετρημένοι στα δάχτυλα, οι τιμές αυτές δεν επηρεάζονται από καμία κρίση. Συνήθως νομίσματα τέτοιου τύπου βγαίνουν ξανά στην αγορά, σε δημοπρασίες από συλλέκτες ή κληρονόμους αλλά και από απρόσμενη εύρεση σε κάποιο ξεχασμένο σεντούκι.


 κιούπι με νομίσματα χαραγμένο σημάδι σταυρός βιβλίο σημάδια λύσεις


Και όμως τα ωραιότερα Ελληνικά νομίσματα είναι κατά κοινή ομολογία τα πιο «εύκολα», αυτά που ο οποιοσδήποτε μπορεί να τα αποκτήσει χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψει μία περιουσία. Όπως η λιτή σειρά της Ελληνικής Δημοκρατίας του 1926. Το αργυρό δεκάδραχμο με την παράσταση της Δήμητρας και το εικοσάδραχμο με τον Ποσειδώνα κοπής 1930. Η δραχμή και το δίδραχμο που στην οπίσθια όψη εικονίζεται η Θέτιδα (1910 και 1911). Το πεντάλεπτο και το δεκάλεπτο με την παράσταση της Γλαύκας και το εικοσάλεπτο με την Αθηνά του Πειραιώς του 1912.



Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΜΕ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

ΑΛΟΙΦΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ GLANOL

Glanol Metal Polish Αλοιφή Καθαρισμού Μετάλλων - Κάντε τα παλιά νομίσματά σας και πάλι καινούργια.

αλοιφή γυαλιστική νομισμάτων glanol


Γερμανικό Προϊόν Glanol Metal Polish Γυαλιστικό Μετάλλων Glanol Metal Polish Γυαλιστικό Μετάλλων Το Glanol Metal Polish είναι ένα μοναδικό μη τραχύ στιλβωτικό που χαρίζει σε όλα τα μέταλλα χωρίς βαφή (ανοξείδωτο ατσάλι, χρώμιο , ασήμι , ορείχαλκο , χαλκό , μπρούντζο , κασσίτερο , αλουμίνιο) μια αστραφτερή γυαλάδα. Η ειδική φόρμουλα σχηματίζει ένα προστατευτικό φίλμ που απωθεί το νερό και προστατεύει από την σκουριά. Οι ακαθαρσίες απομακρύνονται απαλά και οι επιφάνειες προστατεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εφαρμογή προιόντος: Αλείφετε ομοιόμορφα με μαλακό πανί η βαμβάκι στην μεταλλική επιφάνεια. Στιλβώνετε δυνατά μέχρι να γυαλίσει με με ένα μαλακό πανί ή βαμβάκι. Χρησιμοποιείται και σε υγρές επιφάνειες ΔΕΝ ΕΝΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ : για βαμμένα σατινέ μέταλλα ή ανοδιωμένο αλουμίνιο. Σε περίπτωση αμφιβολίας δοκιμάστε σε μη εμφανές σημείο.


νόμισμα πριν και μετά το γυάλισμα με την αλοιφή


χρυσή λίρα


Ιδανικό και αποτελεσματικό για τον καθαρισμό παλαιών νομισμάτων. Απαραίτητο αξεσουάρ ενός συλλέκτη. Απομακρύνει με ευκολία τις βρομιές πάνω από την επιφάνεια όλων των νομισμάτων και τα επαναφέρει στην αρχική τους μορφή. Δεν καταστρέφει και δεν αλλοιώνει την όψη ενός νομίσματος, αντίθετα δημιουργεί ένα προστατευτικό στρώμα. Χρησιμοποιείται από συλλέκτες σε όλον τον κόσμο. Glanol Metal Polish Γυαλιστικό Μετάλλων Glanol Metal Polish Γυαλιστικό Μετάλλων

Συλλογές νομισμάτων για αρχάριους - Κανόνες

Ένα ιδιαίτερο δέσιμο έχει ο συλλέκτης με τα πρώτα του αποκτήματα. Όσο μεγάλη κι αν γίνει η συλλογή, όσο σημαντική και όσα μηδενικά και να έχει αποκτήσει η αποτίμησή της, την αίσθηση από την ψηλάφηση των πρώτων αντικείμενων την θυμάται σαν άγγιγμα με μαγικό ραβδί.


συλλογή νομισμάτων


Μέσα σε ένα κιβώτιο στην παλιά αποθήκη μας βρήκα μια κάσα με κέρματα που μάζευαν από παλιά ο παππούς, η γιαγιά, ο πατέρας και οι θείοι μου. Μέσα είχε επίσης παλιά κέρματα ελλήνικής εποχής και 17 χρυσές αγγλικές λίρες. Είχε δυο πεντόλιρα, τούρκικα χρυσά νομίσματα με Αράβικη γραφή. Το πιο εντυπωσιακά ήταν τα ελληνικά χρυσά νομίσματα που ήταν μεγάλης αξίας. Βέβαια υπήρχαν και πολλά νομίσματα διαφόρων χρονολογιών όπως: πολλά μασούρια με ασημένια 30δραχμα του βασιλιά Πάυλου, τα τέσσερα μασούρια με τους 5 βασιλιάδες είχαν χρονολογίες από το 1863 έως το 1963 και 162 ασημένια νομίσματα με τον βασιλιά Κωνσταντίνο και την Άννα Μαρία. Είχε επίσης τρύπιες πεντάρες και δεκάρες, το πενηντάλεπτο, τη δραχμή και το δίδραχμο με το πορτρέτο του Παύλου στην εμπρόσθια όψη και τον θυρεό του βασιλείου της Ελλάδας με τους Ηρακλειδείς στην πίσω.






Στο ίδιο σημείο υπήρχαν αιγυπτιακά κέρματα με αραβική γραφή, ευρωπαϊκά και ορισμένα ασημένια δολάρια από κάποιες πολιτείες την Αμερικής Ένα πράγμα που μου έκανε εντύπωση ήταν το ότι τα νομίσματα είχαν τις ίδιες παραστάσεις, ενώ διέφεραν στην αναγραφή της αξίας και το μέγεθος. Κάτι που δεν συνέβαινε με την πρώτη σειρά νομισμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας που κυκλοφορούσαν εκείνη την εποχή. Εντύπωση όμως μου έκανε η παράταξη των τριών νομισμάτων που η κλίμακα τους μεγάλωνε μαζί με την αξία. Ρώτησα αν υπήρχαν και άλλα νομίσματα της σειράς και έμαθα ότι υπήρχε πεντάδραχμο, δεκάδραχμο και εικοσάδραχμο. Όταν άρχισα να θέλω να αποκτήσω όλα τα νομίσματα της σειράς, ήταν η στιγμή που ορίζω ως ντεμπούτο μου σαν συλλέκτης.

Σχετικές απορίες που ακούγονται συχνά είναι οι παρακάτω:

Μπορώ να έχω στην κατοχή μου νομίσματα; Μια δραχμή έχει αξία; Βρήκα ελληνικά νομίσματα από την εποχή της δικτατορίας Γιατί οι φοίνικες έχουν αξία; Ποιο ήταν το πρώτο νόμισμα της Ελλάδας; Πρέπει να γνωρίζω ιστορία για τα νομίσματα της χώρας μου; Σπάνια νομίσματα Καποδίστριας Πολλοί έχουμε ελληνικά νομίσματα. Πως τα διατηρούμε; Ερωτήσεις απαντήσεις στο βιβλίο που έχει κυκλοφορήσει.  

10 δραχμές 1930

H δραχµή ως νοµισµατική µονάδα του σύγχρονου Ελληνικού κράτους καθιερώθηκε για πρώτη φορά κατά την περίοδο αντιβασιλείας του Όθωνα µε το Βασιλικό διάταγµα της 8ης Φεβρουαρίου 1833 αντικαθιστώντας τον φοίνικα, νόµ σµα που προσπάθησε να καθιερώσει ο Ιωάννης Καποδίστριας το 1828. Από τότε και αδιάλειπτα µέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2002, η δραχµή ήταν νοµισµατική µονάδα του Ελληνικού κράτους. Βέβαια η δραχµή δεν γεννήθηκε για πρώτη φορά το 1833. Αποτέλεσε για αιώνες νόµισµα του νοµισµατικού συστήµατος του αρχαίου ελληνικού κόσµου αφού αρκετές πόλεις - κράτη εξέδωσαν νοµίσµατα µε το όνοµα αυτό µε πιο γνωστά το αργυρό δίδραχµο του Φείδωνα ή το Αθηναϊκό τετράδραχµο. Άρα η καθιέρωση της δραχµής το 1833 αποτελεί αν όχι αναβίωση του ξεχασµένου µέχρι τότε νοµίσµατος, τότε είναι ακόµα µια προσπάθεια της ελληνικής πολιτείας να συνδέσει το νεοσύστατο ελληνικό κράτος µε τον αρχαίο ελληνικό πολιτισµό. Από την εποχή αυτή και έπειτα, όλοι οι συλλέκτες μπορούν να έχουν νομίσματα στην κατοχή τους.


                                               20 δραχμές 1930

Οι αρετές του συλλέκτη

Πρώτη και σημαντικότερη είναι η γνώση. Δεν νοείται συλλέκτης νομισμάτων που να μην γνωρίζει την πολιτική και οικονομική κατάσταση που επικρατούσε στις χώρες που έκοβαν τα κέρματα που συλλέγει. Επίσης, ο συλλέκτης πρέπει να έχει έμφυτη παρατηρητικότητα. Κι αυτό γιατί σε αυτές τις μικρές μεταλλικές επιφάνειες, μικρές διαφορές ανεβάζουν σε πολλαπλάσια ποσά την χρηματιστηριακή αξία του κέρματος. Αρχικά, η ημερομηνία: Η οθωνική δραχμή του 1833 μπορεί να στοιχίζει πάνω κάτω σε μέτρια προς κακή κατάσταση 100 ευρώ. Αν η ημερομηνία γίνει 1847, η τιμή της ξεκινά από 2.500 ευρώ για να φτάσει ανάλογα το πώς διατηρείται το κέρμα τις 16.000. Όμως και στις ίδιες ημερομηνίες υπάρχουν διαφορές: Για παράδειγμα ένα πεντάδραχμο του Όθωνα με μία μικρή κουκουβάγια (σύμβολο του Αθηναϊκού νομισματοκοπείου) δίπλα στην ημερομηνία κοπής στοιχίζει δεκάδες φορές περισσότερο από το «αδελφό» του νόμισμα ίδιας χρονιάς. Μία παρόμοια περίπτωση είναι ο επιπλέον φλόκος στο καράβι που εικονίζεται στο πίσω μέρος της δραχμής με τον Κωνσταντίνο Κανάρη, κοπής 1976, που κάνει το συγκεκριμένο νόμισμα από λίγα λεπτά του ευρώ σε κανονικές συνθήκες να φτάνει τα 1.500 ευρώ. Επιπλέον ο συλλέκτης αποκτά αισθητικά κριτήρια στο να έχει τη δυνατότητα να διακρίνει ένα κίβδηλο ή κακέκτυπο νόμισμα. Οι δουλείες των κιβδηλοποιών δεν είναι τέλειες και εκεί ένα εξοικειωμένο μάτι μπορεί να διακρίνει π.χ. στην χρυσή λίρα αν ο κυματισμός της ουράς του αλόγου που ιππεύει ο άγιος Γεώργιος ή τα πετράδια του διαδήματος της βασίλισσας Βικτώριας προέρχονται από την πραγματική μήτρα. Ακόμα, μαθαίνει και γνωρίζει το ειδικό βάρος αλλά και τις ιδιότητες των μετάλλων. Το ασήμι, για παράδειγμα, έχει διαφορετικό ήχο, βάρος και χρώμα από τα υπόλοιπα «λευκά» μέταλλα. Τέλος, γνωρίζει την πορεία της οικονομίας σε βάθος χρόνου από την ονομαστική αξία του κέρματος. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα η δραχμή μέχρι και το 1911 ήταν ασημένια, βάρους 5 γραμμαρίων, ενώ από το 1926 μέχρι και το 1973, από χαλκό και νικέλιο. Η τελευταία έκδοση της το 2000 ήταν χάλκινη, βάρους μόλις 2,75 γραμμαρίων. Όλες οι παραπάνω αλλαγές έχουν αντίκτυπο στην αγοραστική δυνατότητα.

Το «χρηματιστήριο» των συλλεκτών

ασημένιο νόμισμα

Ποιοι παράγοντες όμως είναι αυτοί που καθορίζουν την αξία ενός νομίσματος; Ο πρώτος είναι η σπανιότητα, που προκύπτει από την ποσότητα των παρόμοιων νομισμάτων που έχουν κοπεί τη συγκεκριμένη χρονιά. Όσο μικρότερος είναι ο αριθμός της κοπής, δηλαδή το τιράζ, τόσο η αξία του νομίσματος αυξάνεται. Για παράδειγμα, το πρώτο νεοελληνικό ασημένιο νόμισμα που κόπηκε από τον Κυβερνήτη Καποδίστρια ήταν ο Φοίνικας. Οι πληροφορίες θέλουν να έχουν κοπεί στο νομισματοκοπείο της Αίγινας 11.000 Φοίνικες. Σήμερα η τιμή του σε καλή κατάσταση αγγίζει τα 3000 ευρώ. Nokta Garrett Έναν αιώνα αργότερα το αναμνηστικό χρυσό εικοσάδραχμο του δημοψηφίσματος που επανάφερε τον Γεώργιο Β΄ στον θρόνο το 1935 τιμολογείται 11.000 ευρώ. Ο λόγος είναι ότι το ασημένιο νόμισμα, που ποτέ δεν κυκλοφόρησε επίσημα, κόπηκε μόνο σε 200 αντίτυπα. Υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, κάποιες φορές νομίσματα με μεγάλο τιράζ να έχουν μεγάλη τιμή. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι συγκεντρώθηκαν και ξαναλιώθηκαν για διάφορους λόγους. Ένα ελληνικό παράδειγμα είναι το κέρμα των 50 λεπτών που παραγγέλθηκε σε νομισματοκοπεία του Ηνωμένου Βασιλείου το 1921 και θεωρητικά είχε τιράζ 2.500.000. Η κακή οικονομική κατάσταση και ο πληθωρισμός που ακολούθησε αμέσως μετά την Μικρασιατική Καταστροφή. Είχε ως αποτέλεσμα η ονομαστική αξία του κέρματος να είναι μικρότερη από την μεταλλική του αξία. Έτσι, ήταν πιθανό κάποιοι να συγκέντρωναν τα πενηνταράκια για να τα πουλήσουν ως μέταλλο, με κέρδος. Έτσι η παρτίδα ξαναπήγε στο χυτήριο και σώθηκαν μερικά είτε από τους υπάλληλους του νομισματοκοπείου ή από κάποιους που είχαν μερικά δείγματα στα χέρια τους. Σήμερα η συλλεκτική αξία τού κέρματος βάση καταλόγου φτάνει τα 17.000 ευρώ.


at pro ανιχνευτής με δώρα


  ανιχνευτής μετάλλων velox one                     garrett gti 2500  

 Σημαντικός παράγοντας είναι η κατάσταση του κέρματος, δηλαδή πόσο φθαρμένες είναι οι φιγούρες και τα γράμματά του. Συνήθως, όσο παλαιότερο είναι ένα κέρμα, τόσο εκτοξεύεται η αξία του, αν βρεθεί σε κατάσταση κοντινή με αυτή τη του νομισματοκοπείου.

                                                     βασιλικό νόμισμα

Μία δραχμή του Παύλου κοπής 1959, που σε καλάθι στο Μοναστηράκι, ταλαιπωρημένη από τον χρόνο, μπορεί και να στοιχίζει 50 λεπτά του ευρώ, ενώ σε ακυκλοφόρητη κατάσταση ξεπερνάει τα 200 ευρώ. Για καθαρά συλλεκτικούς λόγους τα νομισματοκοπεία σε κάθε νέα σειρά που κυκλοφορούν κόβουν και επιμελημένες κοπές. Αυτές έχουν μικρό τιράζ και μεγαλύτερη αξία από τα αντίστοιχα νομίσματα που κυκλοφόρησαν χέρι-χέρι. Στην Ελλάδα, η πρώτη τέτοιου τύπου σειρά κυκλοφόρησε το 1965 με αφορμή τον θάνατο του βασιλιά Παύλου. Από την Μεταπολίτευση μέχρι και σήμερα κάθε νέα σειρά από το ελληνικό νομισματοκοπείο διανεμόταν στους συλλέκτες σε ειδική κασετίνα. Επίσης, κατά συχνά χρονικά διαστήματα, με αφορμή γεγονότα και επετείους κυκλοφορούν αναμνηστικές σειρές, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις είναι από πολύτιμα μέταλλα όπως τα κέρματα που κόπηκαν με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Αν βρίσκονται στα χέρια κάποιου νομίσματα και πιστεύετε ότι μπορεί να είναι ιδιαίτερης αξίας, μπορεί να συμβουλευτεί τους κατάλογους νομισμάτων για τις συλλεκτικές τιμές. Τώρα, αν θελήσει κάποιος να πιστοποιήσει την κατάσταση των κερμάτων που έχει στην κατοχή του, υπάρχουν ειδικοί οργανισμοί, στους οποίους ο ενδιαφερόμενος μπορεί να παραδώσει τα νομίσματά του και οι εμπειρογνώμονες να το κατηγοριοποιήσουν στην ομάδα που ανήκει βάση μία αποδεκτή κλίμακα σε όλο τον κόσμο.

χρυσό νόμισμα 20 δραχμές

Στο χρηματιστήριο των νομισμάτων ισχύει αυτή την περίοδο ό,τι και στην αγορά της τέχνης: Σε νομίσματα και σειρές μεσαίας και χαμηλής αξίας, οι τιμές συμπιέζονται προς τα κάτω. Στα νομίσματα, όμως, σημαντικό ρόλο παίζει και ένας άλλος παράγοντας, η τιμή του μετάλλου. Η άνοδος των τιμών του χρυσού και του αργυρού εκτόξευσε τις τιμές κερμάτων μεγάλου τιράζ,. Το μεγαλύτερο μέρος της αξίας τους οφειλόταν στην περιεκτικότητα τους σε πολύτιμα μέταλλα. Για παράδειγμα οι χρυσές αγγλικές λίρες που κάθε χρονιά, την περίοδο που η Αγγλία ήταν αυτοκρατορία, έκοβαν τα νομισματοκοπεία κατά εκατομμύρια: Η συλλεκτική τους αξία αν ήταν νομίσματα από χαλκό θα ήταν ελάχιστη, αλλά η άνοδος του χρυσού σχεδόν τριπλασίασε την τιμή τους μέσα σε μία πενταετία. Τον μεγαλύτερο αριθμό κοπής χρυσού ελληνικού νομίσματος στην χώρα μας έχει το 20δραχμο του 1884 με μισό εκατομμύριο αντίτυπα. Μπορεί να μην είναι δυσεύρετο αλλά η ποσότητα που υπάρχει στην αγορά δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να αποθησαυρίζεται για τη μεταλλική του αξία.
μία δραχμή 1926Στο κατάστημά μας και στην ιστοσελίδα μας (www.metal-detectors.gr) μπορείτε να βρείτε ανιχνευτές μετάλλων, ραβδοσκοπικά μηχανήματα, παλμικοί ανιχνευτές, γεωραντάρ, ηλεκτρονικά ραβδοσκοπικά μηχανήματα. Βέργες ραβδοσκοπία, ανιχνευτές ασφαλείας, ανιχνευτές χρυσού, βιβλία σκαλιστά σημάδια, λύσεις με ανιχνευτές μετάλλων,. Βιομηχανικοί ανιχνευτές, ανιχνευτές καλωδίων, ανιχνευτές αποστάσεως, ενοικιάσεις μηχανημάτων στις καλύτερες τιμές στην Ελληνική αγορά. Ανιχνευτές καθρέπτες ελέγχου οχημάτων, μπαταρίες, σάκους, αξεσουάρ, πηνία, μαγνητικές πύλες ανίχνευσης σε μεγάλη ποικιλία που δε διαθέτει άλλο κατάστημα σε Ελλάδα και Ευρώπη- και κυρίως ετοιμοπαράδοτα. Διαθέτουμε μεγάλη γνώση και έχουμε ποικιλία σε εξοπλισμό ανεύρεσης φυσικού χρυσού. Από πιάτα έως εξοπλισμό για ολόκληρο εργοστάσιο. Διαθέτουμε κάμερες θαλάσσης για ναυάγια με ευκρίνεια σε μεγάλα βάθη αλμυρού και γλυκού νερού, επαγγελματικά συστήματα υποβρύχιας εξερεύνησης. Στέλνουμε σε Ελλάδα και Κύπρο Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσός, Πάφος. Λαμία, Εύβοια, Καστοριά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κρήτη, Αθήνα, Κόρινθος. Τρίπολη, Καλαμάτα, Διδυμότειχο, Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Αγρίνιο, Γρεβενά, Ρόδος, Κέρκυρα, Θάσος, Λάρισα, Βόλος. Λειβαδιά, Καλαμπάκα, Φάρσαλα, Φλώρινα, Κοζάνη, Βέροια, Γιαννιτσά, Αριδαία, Έδεσσα, Λαγκαδάς, Καβάλα, Ξάνθη.  

κιούπι με νομίσματα


βιβλίο σημάδια λύσεις Υπάρχουν, ωστόσο, και τα «κοινά» μεταπολεμικά αργυρά νομίσματα, το 20δραχμο (20 εκατομμύρια αντίτυπα) και τα δυο 30δραχμα (7 εκατομμύρια συνολικά). Που η τιμή τους έχει ανέβει αισθητά με το σκαρφάλωμα του αργυρού σε επίπεδα πάνω από 800 ευρώ το κιλό. Σε «ειδικές» περιπτώσεις νομισμάτων, τα εξαιρετικά σπάνια που οι κάτοχοι τους είναι μετρημένοι στα δάχτυλα, οι τιμές αυτές δεν επηρεάζονται από καμία κρίση. Συνήθως νομίσματα τέτοιου τύπου βγαίνουν ξανά στην αγορά, σε δημοπρασίες από συλλέκτες ή κληρονόμους αλλά και από απρόσμενη εύρεση σε κάποιο ξεχασμένο σεντούκι.


Και όμως τα ωραιότερα Ελληνικά νομίσματα είναι κατά κοινή ομολογία τα πιο «εύκολα», αυτά που ο οποιοσδήποτε μπορεί να τα αποκτήσει χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψει μία περιουσία. Όπως η λιτή σειρά της Ελληνικής Δημοκρατίας του 1926. Το αργυρό δεκάδραχμο με την παράσταση της Δήμητρας και το εικοσάδραχμο με τον Ποσειδώνα κοπής 1930. Η δραχμή και το δίδραχμο που στην οπίσθια όψη εικονίζεται η Θέτιδα (1910 και 1911). Το πεντάλεπτο και το δεκάλεπτο με την παράσταση της Γλαύκας και το εικοσάλεπτο με την Αθηνά του Πειραιώς του 1912.